>

ul. 1.Máje 12, 340 04 Železná Ruda, T: +420 376 397 033, E: envicentrum@zeleznaruda.cz

Kabinet Čápa černého

Čápa černého od čápa bílého neodlišuje pouze barva. Je to také jiný způsob života, jeho potrava, tah a dokonce i doba příletu ze zimovišť. A kde se šumavský čáp černý rekreuje? Zajímavosti nejen čápovi, ale i o dalších klenotech z ptačí říše železnorudské přírody se dozvíte v Kabinetu čápa černého.

Čáp černý

Na rozdíl od svého bílého bratrance si čáp černý staví hnízda v korunách stromů v hloubi lesa nebo na skalách. Je jen o pár centimetrů menší než čáp bílý, ve volné přírodě jej potkáte jen zřídka. Je totiž velice plachý a i jeho obydlí je velmi nenápadné. To si staví z větví a klacků, někdy navazuje na opuštěná hnízda jiných větších ptáků. Jeho strava je velkou měrou orientována na ryby, ale nepohrdne ani drobnými obratlovci včetně malých savců.

V Čechách sice čáp černý nemá přirozené nepřátele, přesto je u nás vzácným a chráněným druhem. V teplých krajích, kam koncem léta odlétá, už to tak bezpečné není.

Šumavští černí čápi zimují v oblastech subsaharské Afriky, jiné populace z ostatních koutů Evropy však mají svá zimoviště i jinde na jižní polokouli. Své dlouhé cesty podnikají jednotlivě a za den jsou schopni v extrémních případech urazit až 500 kilometrů.

Čáp černý nežije v páru po celý život, přesto se občas dva stejní jedinci po návratu ze zimovišť opět shledají, aby založili rodinu. Samcovo peří má výraznější opalizaci od zelené po fialovou, kdežto samice je matnější. Mláďata jsou bílá, postupně hnědnou, až nakonec zcela zčernají. Prohlédněte si expozici, abyste se dověděli více o tomto černém klenotu z ptačí říše.

Čáp černýČáp černý
Čáp černý

Kontakt

Environmentální centrum Železná Ruda
ul. 1.Máje 12
340 04 Železná Ruda

Telefon: +420 376 397 033
E-mail: envicentrum@zeleznaruda.cz

GPS: 49°8´14.732" N, 13°14´1.217"E

Provozní doba: denně 9:00 - 18:00
Vstup: Zdarma

Provozovatelem centra je město Železná Ruda

Facebook

Youtube

Instagram